DIY virkattu Karjala-matto

IMG_4545.jpg

Päätin pikku korien sijaan tällä kertaa ottaa hieman isomman virkkuuprojektin työnalle. Tämä projekti oikeastaan tuli hieman vahingossa eteeni, selaillessani Lankavan virkkausohjeita. Nähdessäni kuvan tästä upeasta Karjala-matosta, en voinut olla ryhtymättä tuumasta toimeen.

Varsinaisesti minulla ei ollut vielä paikkaa mietittynä tälle suurelle matolle, mutta se pääsikin heti alkuun olohuoneeseen, paraatipaikalle. Näin hieno katseenvangitsija ansaitsee mielestäni paikan, jossa matto ei hautaudu monien eri huonekalujen alle, vaan ikäänkuin luo tilan. Ikävä kyllä myöhemmin jouduin poistamaan maton olohuoneestamme, sillä pelkäsin sen likaantuvan. Toisinaan syömme iltapalaa television ääressä ja kaikki mahdollisuudet maton pilaamiseen ovat siinä läsnä. Tätä virkattua mattoa kun on todella hankala pestä.

IMG_3722 (1).jpg

Ohje Karjala-mattoon

Ohjeen löydät Lankavan sivuilta, täältä. Näillä sivuilla on lukuisia muitakin kivoja käsityöohjeita. Vieläpä ilmaisia.

“Upea kirjovirkattu Karjala-matto hurmaa näyttävyydellään! Matto virkataan pylväillä tasona ruutupiirroksen mukaan. Maton ja virkkausohjeen suunnittelija Eloïse Boulerne (Atelier Kaisla) on saanut inspiraationsa mattoon vanhoista karjalaisista kirjontakuvioista. Lataa nyt ilmainen ohje itsellesi ja virkkaa oma mattosi Lankavan Mini-ontelokuteella!

Malli Lankava, Eloise Boulerne (www.atelier-kaisla.com)
Koko 145x185 cm
Lanka 4 kg luonnonvalkoista (2) ja 2 kg mustaa (20) Lankava Mini-ontelokudetta (80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri, 1 kg = n. 355 m).
Virkkauskoukku 5 ja 6 mm tai käsialan mukaan
Tiheys 10,7 s ja 6 krs = 10 cm”

(Teksti kopioitu Lankavan sivuilta.)

VINKKI! Lisäsin itse molempiin reunoihin kuviota ristikuvion verran. Tällöin täytyy vain olla tarkkana, että kuviot säilyvät muissakin riveissä yhtenäisinä. Lisäksi lisäsin mattoon muutamat valkoiset rivit sekä ylös, että alas ja muutaman keskelle. Näin matosta tuli vielä ohjettakin suurempi.

Matto ei varsinaisesti ole vaikea tehdä, mutta sen koko luo omat haasteensa työn käsittelyyn. Olin itse ehtinyt tehdä mattoa jo hyvän matkaa, kunnes tajusin, että lattialle levitettynä se vetelee reunoista liikaa. Olin siis vetänyt työn sisällä kulkevaa kudetta liian kireälle. Päätinkin purkaa koko työn ja aloittaa alusta. Kannattaa siis aina välillä levittää työ lattialle, nähdäkseen, ovatko reunat edes kohtuullisesti tasaisia.

En ollut aivan tyytyväinen lopputulokseen työn valmistuttua, joten jälkeenpäin itse korjasin ongelman sillä, että napsaisin tyylikkäästi maton sisällä kulkevan kuteen poikki kireimmistä kohdista työn takaa. Kude jäi kuitenkin pitkältä matkalta vielä työn sisälle, eikä vaarana ollut, että työ lähtisi sen takia purkautumaan.

Itse työn tekemiseen meni noin kaksi viikkoa, osin johtuen siitä, että purin ensin aloittamani työn. Matto valmistuu kuitenkin yllättävän nopeasti ja kuten kaikkiin käsitöihin, myös tähän tulee hinku tehdä työtä jokaisena vapaana hetkenä. Matto painaa valmistuessaan todella paljon, joten viimeisiä metrejä on jo hieman haastavaa saada virkatuksi.

Nyt meidän Karjala-matto odottaa omaa, ansaitsemaansa paraatipaikkaa. Ehkä tulevaisuudessa se löytyy vaikka mökiltä.

Nyt meidän Karjala-matto odottaa omaa, ansaitsemaansa paraatipaikkaa. Ehkä tulevaisuudessa se löytyy vaikka mökiltä.

Edellinen
Edellinen

Teinitytön huoneen järjestely

Seuraava
Seuraava

Suomen ympäriajo